Twee bekers op Goede Vrijdag...

Pieta schilderij 3 van 3Voor wie net als wij graag wat meer (stille)tijd had willen/moeten nemen in de laatste (veel te drukke) week van de lijdenstijd, wordt even stevig op de rem getrapt. Ruim voor aanvang van de kerkdienst, als TODA de kerkzaal binnenkomt, is het al muisstil. Niemand die kletst, niemand die even bijpraat met bekenden links of rechts van hem of haar. Het is stil. Hoe het verzoek van ds. Sander Ris luidde hebben we vanuit de kelder niet precies meegekregen, maar er is ruimte om stil te staan bij de dienst die op het punt staat te beginnen. Over het lijden en sterven van Jezus.

In de dienst leveren we onze bijdrage met een vijftal liederen die elk een deel van het lijdensverhaal vertellen:

 

  • Go to dark Getsemaneh: over de hele periode vanaf Getsemaneh tot het sterven aan het kruis;
  • Neem de beker: over de beker die Jezus deelt bij het Laatste Avondmaal en de beker waarvan hij vraag of deze aan hem voorbij mag gaan;
  • He never said a mumbalin word: het zwijgen van Jezus als hij wordt geschopt, geslagen, bespot en gekruisigd;
  • Weep mother Mary: het verdriet van Maria;
  • Piëta (=afbeelding van Maria met overleden Jezus in haar armen); over Maria die haar Zoon wiegt in verschillende stadia in zijn leven en na zijn dood.

In zijn overdenking stelt ds. Ris vanuit de door TODA gezongen liederen verschillende vragen. Waarom was Jezus doodsbang in Getsemaneh? Waarom zei Jezus niets toen hij bespot en gemarteld werd? Waarom is er sprake van een tweetal bekers en wat is de overeenkomst met de twee andere gekruisigden op Golgotha? En waarom moest Jezus beide tot de laatste druppel leegdrinken…?

Vanuit dezelfde liederen geeft ds. Ris ook antwoord op deze vragen. Hiervoor zou je de dienst, als je die hebt gemist, eigenlijk terug moeten kijken op www.kerkdienstgemist.nl.

De conclusie is en blijft helder: Hij heeft het gedaan. Hij heeft de gifbeker helemaal leeggedronken. Voor u, voor jou en voor ons.

Pieta schilderij 1 van 3Pieta schilderij 1 van 3Pieta schilderij 1 van 3