Kerst 2021: Apart en tóch samen…

20211227 OK Kerst

Het waren drie bijzondere kerstvieringen in 2021 voor TODA. Mocht het wel? Mocht het niet? Wat zijn de actuele regels? Kan iedereen erbij zijn? Vorig jaar immers werd alles een paar dagen voor Kerst nog afgeblazen… maar gelukkig mochten we én konden we nu wel onze medewerking verlenen aan drie verschillende kerstvieringen. Weliswaar alle drie als online dienst; zingen in een vrijwel lege kerk; met als voordeel dat je achteraf jezelf nog weer terug kunt kijken en luisteren. Ook wel eens leerzaam…😉

 Kerstmiddag in Enschede in De Schuilplaats; terwijl de laatste kerstinkopers nog ronddwalen in het winkelcentrum zingen wij ‘Komt allen tezamen’ onder begeleiding van piano en orgel bij de Baptistengemeente. Na de kerstdis kijken we op YouTube naar de registratie van ons eerste optreden sinds lange tijd.

Tijdens AYNIL kleden we ons weer in koorkleding om ons te melden aan de Boomkamp in Rijssen voor de traditionele kerstnachtdienst van de Ontmoetingskerk. Waar TODA in 1983 grondlegger was van deze bijzondere kerstviering, verlenen we dit jaar voor de 38e keer onze medewerking. Altijd weer bijzonder, zeker nu. Er zijn jaren geweest dat gemeenteleden weer naar huis moesten omdat alle plekken bezet waren. Dit jaar was er echter meer dan genoeg ruimte in de herberg. De samenzang onder leiding van Maarten Barneveld op orgel en de koorzang met Lex Griffioen op piano. Een bijzonder begin van Kerst 2021.

Na een kort nachtje waarin het kwik ver onder nul daalde was het in de Zuiderkerk in Zwolle niet veel warmer. Met 8’ op de thermometer zag je -tijdens het zingen- je eigen adem opstijgen naar de hemel. 2021 jaar geleden was het vast ook koud geweest in de stal. Gelukkig brachten een aantal heaters, koffie en fleecedekens tijdens de preek enige warmte. Ook hier zongen we onze ingestudeerde kerstliederen -waaronder Bell Carol, Soli Deo, Joy in Judea- al dan niet voorzien van een eigen Nederlandse vertaling.

Drie aparte online kerstvieringen, toch voelde het als samen op afstand, ondanks alle bijzondere omstandigheden zijn wij blij dat we onze bijdrage hebben mogen geven aan deze vieringen. Op naar een 2022 waarin we weer live voor U en jullie mogen zingen.