Gooi en smijtwerk voor het Paasvuur

20220107 groepsfoto kleinEen record van 648 kerstbomen haalde TODA op zaterdag 8 januari 2022 op in Rijssen, verslaggeefster Julia Bokdam en fotografe Lenneke Lingmont waren erbij en maakten het volgende verslag:

Het plaatselijke gospelkoor TODA ging dit weekend langs de huizen in Rijssen om kerstbomen op te halen. Die kunnen de paasvuurbouwers uit Dijkerhoek goed gebruiken. "Verstand op nul en gooien met die bomen."

Op de parkeerplaats bij de Welkoop in Rijssen is het zaterdagochtend een komen en gaan van volgeladen aanhangers met kerstbomen. Arnold Seppenwoolde en Annelon Schulenburg, broer en zus, maken zich klaar voor een nieuwe ronde. "Het is een win-winsituatie", zegt Arnold. "De gemeente is blij dat niet iedereen tegelijk bij de gemeentewerf komt, de mensen hoeven niet voor één boom op en neer, wij hebben een leuke dag en verdienen een zakcentje voor de vereniging.""Jullie komen de kerstboom ophalen? Fijn hoor", zegt één van de Rijssenaren vanuit haar deuropening. Dit jaar volstaat een snelle zwaai op afstand in plaats van een praatje aan de deur. "We houden rekening met de coronamaatregelen. We hebben iedereen gevraagd om de bomen al aan de straat of op de oprit te leggen", legt Annelon uit.In totaal worden met negen teams circa 650 kerstbomen opgehaald. Broer en zus spreken van een record. "Maar dat zeggen we elk jaar. Dan gaat de geloofwaardigheid er wel af hé."

20220108 Arnold KBA

Gooi- en smijtwerk

De bomen worden opgehaald door paasvuurbouwers uit Dijkerhoek. "We hebben geen tactiek. Verstand op nul en gooien met de bomen", zegt de 24-jarige Hessel Hartgerink. Vorig jaar kon het paasvuur vanwege de geldende coronamaatregelen niet doorgaan, dit jaar hopen ze er het beste van. "Het is een gokje. Als we nu niet beginnen, dan weten we zeker dat we voor de prijzen niet meer mee kunnen doen. Gaat het paasvuur toch niet door, dan hebben we in elk geval de gezelligheid van het bouwen gehad. Daar doen we het uiteindelijk voor."Met een volle wagen waar ogenschijnlijk geen boom meer bij kan, gaan de boakenbouwers terug naar Dijkerhoek. "We hebben een kleine 25 van dit soort ladingen nodig als basis voor ons paasvuur. Wij zijn nog wel even bezig", aldus Hessel.

20220109 Tubantia